TENIS DE MASA

 

Luni, 09.03.2020, in jurul orei 12:30, se vor deschide inscrierile la Cupa Sport pentru Sanatate la Tenis de Masa, editia din luna MARTIE 2020, a saptea a sezonului competitional 2019 – 2020 si a cincizecisinoua de cand am demarat acest eveniment sportiv pentru amatori.

Locatia competitiilor este Tomis Mall (strada Strada Ștefan cel Mare 36-40).

Turneele se vor desfasura dupa urmatorul program:

– 21 martie (sambata) – Superliga (nivelul 1 – jucatori avansati);

– 22 martie (duminica) – Liga Challenge (nivelul 3 – amatori intermediari);

– 28 martie (sambata) – Liga Starter (nivelul 4 – amatori incepatori);

– 29 martie (duminica) – Liga Master (nivelul 2 – amatori experimentati).

Inscrierile se vor inchide in joia premergatoare competitiilor, la orele 19:00 (19 martie pentru Liga Challenge si Superliga, 26 februarie pentru Starter si Master), cand vor avea loc si tragerile la sorti, asa ca nu ezitati sa va inscrieti din timp si sa ocupati un loc pe tabloul principal. Locuri limitate.

 

Participand la CUPA SPORT PENTRU SANATATE LA TENIS DE MASA veti castiga, pe langa premiile puse in joc (trofee, medalii, diplome) si puncte in clasamentul general, ierarhie ce sta la baza decernarii trofeelor de final de sezon competitional (clasamentele actualizate le gasiti aici).

Turneele de tenis de masa aferente sezonului competitional curent se desfasoara lunar in perioada septembrie 2019 – mai 2020, dupa urmatorul program:

1.Editia din septembrie: 21, 22, 28, 29 septembrie;

2.Editia din octombrie: 19, 20, 26, 27 octombrie;

3.Editia din noiembrie: 16, 17, 23, 24 noiembrie;

4.Editia din decembrie: 7, 8, 14, 15 decembrie;

5.Editia din ianuarie: 18, 19, 25 si 26 ianuarie;

6.Editia din februarie: 15, 16, 22 si 23 februarie;

7.Editia din martie: 21, 22, 28 si 29 martie;

8.Editia din aprilie: 18, 19, 25 si 26 aprilie;

9.Editia din mai: 16, 17, 23, 24 mai.

Datele au caracter orientatitiv, cele finale fiind comunicate lunar, la deschiderea inscrierilor pentru concursurile din lunile respective, pe nivele de joc. Si tot orientativ, turneele vor avea urmatoarea cronologie: Liga Master (nivelul 2), Liga Starter (nivelul 4), Liga Challenge (nivelul 3), Superliga (nivelul 1).

Competitia este dedicata exclusiv AMATORILOR. Nu sunt acceptati jucatorii legitimati sau care au fost legitimati la un club sportiv de tenis de masa, cu exceptia SUPERLIGII, adica concursul jucatorilor avansati. CUPA SPORT PENTRU SANATATE LA TENIS DE MASA permite participarea oricarei persoane prin achitarea unei contributii de participare sub forma unei donatii in valoare de 30 ron.

 

Sistemul de desfasurare al concursului

Organizarea concursului se va face pe 4 NIVELE DE JOC.

Astfel, Nivelul 1 – SUPERLIGA este dedicat jucatorilor amatori avansati, dar si jucatorilor celorlalte nivele de joc care vor sa-si masoare fortele cu cei mai buni jucatori amatori constanteni;

o          La Nivelul 2 sau LIGA MASTER vor concura jucatorii experimentati;

o          Nivelul 3 sau LIGA CHALLENGE va corespunde jucatorilor intermediari, iar Nivelul 4 (LIGA STARTER) jucatorilor incepatori, care practica tenisul de masa de putin timp sau nu au suficient timp sa se antreneze pentru a progresa intr-un ritm rapid, de la o editie la alta.

Ca si posibilitati de participare, un jucator se poate inscrie pe tabloul principal la nivelul la care este eligibil sau/ si la un nivel superior (de exemplu: un jucator de nivel 2, se poate inscrie la nivelul sau de joc (Liga Master) si la Superliga, dar nu si la nivelul 3 – Liga Challenge; un jucator de nivel 3, se poate inscrie la nivelul sau de joc (Liga Challenge) si la nivelul superior, Liga Master, dar nu si la nivelul 4 – Liga Starter).

Cand un jucator vine la masa de joc, isi doreste ca de cealalta parte a fileului sa nu intalneasca un adversar cu o valoare foarte diferita de a lui, in plus sau, de ce nu, in minus, adica un jucator impotriva caruia nu ar avea nicio sansa sau, dimpotriva, un jucator alaturi de care sa se „plictiseasca”. Din aceste considerente, a aparut necesitatea autoevaluarii potentialului de joc sau, altfel spus, incadrarea in anumite NIVELE DE JOC.

In cadrul procedurii de inscriere la Cupa Sport Pentru Sanatate la tenis de masa, fiecare jucator isi va evalua potentialul din momentul respectiv, acordandu-si un anumit nivel de joc, de la 4 (amatori incepatori) la 1 (amatori avansati).

Autoevaluarea se efectueaza in urma citirii cu atentie a caracteristicilor fiecarui nivel in parte, dar si in functie de nivelul celorlalti concurenti din liga respectiva, care pot fi vazuti „in actiune” in jurul datei de 20 ale fiecarei luni, cand au loc turneele respective, pe nivele de joc.

Nivelul 4 corespunde jucatorilor incepatori, cei care practica tenisul de masa de putin timp sau nu au suficient timp sa se antreneze pentru a progresa intr-un ritm rapid, de la o editie la alta, in timp ce nivelul 1 se apropie cel mai mult de tenisul de masa de performanta (atentie, nu si de nivelul jucatorilor profesionisti sau ex-profesionisti, Cupa Sport Pentru Sanatate fiind un turneu exclusiv de amatori).

Dar iata cam care ar fi DESCRIEREA FIECARUI NIVEL DE JOC, cu plusurile si minusurile specifice fiecarui nivel de joc (ligi):

Nivelul 4 si 3 (LigaSTARTER si CHALLENGE) – amatori intermediari si incepatori

In cele mai multe cazuri sunt jucatorii debutanti, care practica tenisul de masa de putin timp, caracterizati prin entuziasm si dorinta de a invata. O alta categorie ar reprezenta-o jucatorii pasionati de tenis de masa, dar care nu au suficient timp sa se antreneze pentru a progresa intr-un ritm rapid, jocul lor ramanand constant la acelasi nivel. Ei se definesc prin cunoasterea jocului de tenis de masa, capacitate de a sustine un schimb de mingi, dar caracteristica lor de baza este aceea „de a tine mingea pe masa” si nu de a puncta decisiv. Nu neaparat ca nu cunosc aceasta lovitura, dar in mai mult de 50% din cazuri aceasta este sortita esecului. Tot la minusuri este viteza de joc redusa, ca si deplasarea. Lovitura de tip topspin poate fi prezenta, dar totusi tehnica acestora este mai precara decat a jucatorilor experimentatati, iar lovitura decisiva nu este o arma (numar redus de lovituri decisive). Acestia au intentia de a construi punctul, insa viteza de joc este mai mult medie. Tot la minusuri amintim lipsa specularii unor situatii de superioritate.

Nivelul 2 (Liga MASTER) – amatori experimentati

Jucatorii  experimentati dispun de controlul directiei atat cu forehand-ul cat si cu reverul, sunt capabili de dezvoltarea unui ritm de joc, dispun de lovituri variate, cu alternanta efectelor, iar de cele mai multe ori lovitura decisiva este o arma de temut. Orientarea catre slabiciunile adversarului poate fi trecuta, de asemenea, la plusuri, in timp ce la minusuri mentionam: fortare excesiva in unele cazuri, de cele mai multe ori fortare si greseli in punctele-cheie, abordari tactice ineficiente in situatii de presiune.

Nivelul 1 (SUPERLIGA) – amatoria avansati

Jucatorul de nivel 1 isi creaza un mare avantaj inca din serviciu si preia initiativa, are o deplasare foarte buna si control pe toate loviturile (poate lovi decisiv din orice pozitie), viteza ridicata si un joc agresiv, folosind toata gama de lovituri. Nu face „cadouri” adversarilor, dispunand de lovituri imprevizibile, eficiente, decisive atat cu forehand-ul, cat si si cu reverul. Din pacate, nu a facut din tenis de masa un scop in viata si nu a facut trecerea la profesionisti.

 

In cazul neincadrarii corespunzatoare a jucatorilor conform nivelului de joc real, masurile disciplinare pot merge pana la suspendarea acestora din concurs si trecerea pe tabloul sau pe lista de asteptare a concursului corespunzator nivelului de joc real (de exemplu, daca un jucator se inscrie la nivelul 3 – incepatori/ intermediari si dovedeste calitati de jucator experimentat – nivelul 2, acesta poate fi scos din concurs si trecut pe tabloul Ligii Master);

Pentru ca turneele sa fie cat mai echilibrate pot fi luate masuri administrative de promovare/ retrogradare de la o editie la alta a jucatorilor eligibili unui anumit nivel de joc. Ca regula generala, castigarea a doua editii consecutive a unei anumite ligi aduce promovarea jucatorului respectiv la o liga superioara. Insa prioritate in luarea acestor decizii va avea nivelul real de joc al participantilor si nu neaparat pozitia ocupata in clasament intr-o anumita editie.

Mai jos aveti atasata LISTA JUCATORILOR ELIGIBILI fiecarui nivel de joc (in ea se regasesc toti cei care au participat cel putin la un concurs in ultimele doua sezoane competitionale), in timp ce pentru JUCATORII CARE VOR FI LA PRIMA PARTICIPARE, recomandarea noastra este sa-si evalueze cat mai real si sincer nivelul de joc.

 

Variante de desfasurare ale concursului:

  1. A) Prin tragere la sorti se vor forma grupe de cate minim 4 jucatori, care vor juca intre ei, tur-retur (fiecare jucator va disputa in grupe minim 6 partide, in conditii normale – cand toti jucatorii din grupa respectiva sunt prezenti). Jucatorii de pe primele doua sau trei pozitii ale fiecarei grupe (in functie de tablou) se califica in faza finala a competitiei, unde meciurile vor avea caracter eliminatoriu: optimi/ sferturi/ semifinale, finale. Se vor juca 2 din 3 seturi in grupe si 3/5 seturi in faza eliminatorie. Fiecare jucator are de jucat in jur de 6-10 meciuri (in functie de prezenta celorlalti participanti, de numarul celor inscrisi si de faza atinsa), deci va rugam sa nu plecati de la turneu fara a va asigura ca ati jucat toate meciurile. Daca se vor forma grupe superioare, meciurile in aceste grupe se vor juca 3 din 5, doar tur, urmand ca primii 2 clasati sa se califice in faza eliminatorie;
  2. B) In functie de numarul celor inscrisi sau prin absenta unor jucatori se poate forma si o singura grupa de concurs, de 7-9 jucatori, de exemplu, caz in care competitia se va desfasura gen campionat, cu meciuri fiecare cu fiecare, tur sau tur-retur, ulterior intocmindu-se clasamentul final.

Aici puteti vizualiza si descarca in format pdf Regulamentul Cupei Sport Pentru Sanatate la tenis de masa.

Va asteptam sa va inscrieti pe site, completand FORMULARUL DE MAI JOS sau la organizatori – tel. 0723.563.460, Radu Andrei – Asociatia Sport Pentru Sanatate.

Vino la masa de joc! Alege sa faci sport pentru sanatate!