Istoricul si beneficiile benzii kinesiologice

Kinetologia este stiinta care se ocupa cu studiul miscarii din mai multe perspective: psihologica, fiziologica si mecanica. Contributiile aduse de kinetologie sanatatii umane pot fi regasite in stiinte ca biomecanica si ortopedie. De asemenea, se remarca si în psihologia sportului prin metodele de reabilitare prin terapie fizica si ocupationala. Studiul miscarii umane include tehnici ca urmarirea miscarilor (motion tracking systems), electrofiziologia muschilor si a activitatii cerebrale, precum si alte metode de monitorizare a functiilor fiziologice, cognitive si comportamentale. Printre metodele de tratament si de preventie se afla si banda kinesiologica.

Banda kinesiologica a aparut ca o inovatie în acest domeniu, fiind creeata de catre doctorul Kenzo Kase. Kenzo Kase este cunoscut pentru inventia lui numita Kinesio Tex Tape, dar si a metodei Kinesio Taping ( tratament care are la baza benzile kinesiologice). În anii `70 dr. Kase a observat ca tratamentele aplicate pacientilor care sufereau de artrita reumatoida nu ofereau rezultate vizibile si a incercat sa gaseasac noi principii mult mai eficiente de a aborda patologiile din kinetologie.
Doctorul Kase a studiat modul occidental, cat si cel oriental de tratare a pacientilor , acumuland astfel destula experienta si informatie cat sa dezvolte aceasta metoda de tratament. El a plecat de la premisa orientala ca trebuie sa existe un echilibru si o fluiditate in miscare si a folosit principiile americane de studiu. El a încercat sa combine diferitele materiale disponibile la acea vreme pe piata pentru a gasi un material cat mai apropiat de pielea umana. Cautarile lui au fost in zadar. Nu exista niciun material care sa imite pielea umana si care sa ajute la vindecarea naturala, la realinierea ariticulatiilor sau la diminuarea durerii. Dupa multe incercari si studii el a elaborat banda kinesiologica. Este o inventie pe cat de simpla, pe atat de eficienta, dovedindu-se a fi un pas mare inainte.

Cu ce se diferentiaza noua tehnica kinesiologica de cele precedente?

Diferenta majora dintre benzile kinesiologice si celelalte tratamente utilizate pana atunci este faptul ca ele sunt fabricate dintr-un material flexibil care este aproape în totalitate facut din bumbac si care se poate întinde pana la 130-140% din lungimea initiala (daca are componenta corecta). Materialele anterioare si sistemele anterioare de abordare se bazau pe limitarea miscarii, pe imobilizare in vederea protejarii articulatiei sau a zonei afectate. Acest nou material se remarca prin faptul ca permite pielii sa respire. Adezivul special conceput pentru benzile kinesiologice este unul pe baza de acril cu activare la presiune si caldura, permitand astfel o aplicare mai simpla si mai de durata. Benzile pot fi adaptate in functie de necesitate si pot fi modelate cu usurinta cu ajutorul unei banale foarfeci.

Care sunt avantajele in utilizarea acestor benzi kinesiologice?

Exista numeroase avantaje ale acestor benzi. Banda realizeaza o poxitionare corecta a articulatiilor pastrand simultan si un grad maxim de mobilitate. De asemenea, aplicarea benzilor realizeaza un lifting al pielii, crescând la nivel microscopic spațiul de sub tegument, ceea ce duce la creșterea fluxului sanguin , oxigenare suplimentara și la accentuarea circulația fluidelor limfatice. Această creștere în spațiul interstițial ajută la diminuarea presiunii exercitate asupra receptorilor durerii si la accentuarea metabolismului ducand in final la accelerarea proceselor naturale de recuperare. Există numeroase studii care arată că banda kinesiologică ajută la diminuarea discomfortului și a durerii resimțite de pacienți în timpul terapiei de recuperare în urma accidentelor. Un alt beneficiu al acestor benzi este că pot fi purtate oricând și oriunde, dar și faptul că pot fi aplicate pe corp de numeroși specialiști, cum ar fi medicii geriatrii, neurologi, medici ortopezi sau antrenori.
Aportul dr. Kenzo Kase in kinetoterapie, cat si in prevenirea accidentarilor prin utilizarea benzilor kinesiologice este recunoscut si premiat de catre întreaga comunitate medicala.