De ce iubesc Viitorul…

Acest articol s-a nascut dintr-o polemica cu un vechi prieten, trateaza mai multe subiecte, dar toate au un element comun: VIITORUL.

Respect Farul. Sunt constantean, am fost farist de mic, l-am aclamat pe Hagi din tribune pe cand aveam 5-6 ani si mergeam cu unchiul la stadion. Dar de ce sa-l condamn acum? Ca nu a putut sa investeasca la clubul lui de suflet, unde s-a format ca om si ca jucator? Credeti ca nu-i era mai usor sa preia o echipa cu traditie de zeci de ani decat sa puna bazele si sa construiasca din temelie (la propriu si la figurat) una noua??? Pentru ca este singurul om care a avut curajul, taria si spiritul de sacrificiu sa se inhame la unicul proiect pe termen lung din fotbalul romanesc?! „Lumea trebuie sa stie un lucru: lui Hagi i-a placut fotbalul, a iubit si iubeste acest sport, a primit multe şi acum vrea şi el sa ofere inapoi. Pot şi eu acum sa dau copiilor o sansa sa ajunga unde au visat. Şi eu aveam vise şi am fost ajutat de alţii sa mi le îndeplinesc (G. Hagi)”. Iar cand iubesti, totul pare posibil. Si este posibil, dandu-ti puterea sa continui, sa mergi mai departe. Asadar, dragi constanteni (poate ar fi mai bine sa rectific, sa fie corect pentru toata lumea – dragi faristi), scuzati-ma ca iubesc Viitorul! Si cand scriu aceste randuri imi vin in minte altele asternute pe hartie de un alt geniu, faima poporului noastru, Mihai Eminescu:

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie

Tara mea de glorii, tara mea de dor

Bratele nervoase, arma de tarie

La trecutu-ti mare, mare VIITOR!

Aseara Viitorul a reusit doar un egal cu Universitatea Cluj, pe teren propriu. M-a intristat acest rezultat, dar ceea ce m-a durut cel mai mult a fost absenta suporterilor, a constantenilor care altadata umpleau stadionul „Gheorghe Hagi”! Ciudat, nu – acum arena nu se mai numeste asa, dar Hagi ne-a daruit o noua echipa, construita dupa chipul si asemanarea sa: serioasa, de perspectiva,cu caracter. Pe care s-o indragim si de care sa fim alaturi. Asa cum spunea si Gica Popescu, „Gica (Hagi) isi pericliteaza finantele familiei in acest proiect de suflet…”.  Daca Gica facea acest proiect la Istambul, mai mult ca sigur ca cea mai mare parte din fanii Galatei veneau etapa de etapa la stadion. Intr-o prima faza sa-si vada Regele, apoi sa-i adopte echipa si s-o iubeasca.

Asociatia Sport Pentru Sanatate are o propunere pentru voi, prieteni constanteni. Haideti sa iubim Viitorul, sa privim inainte. Deja am hotarat impreuna cu membrii si voluntarii nostri ca o data la doua saptamani vom fi pe stadion, incurajandu-ne favoritii. Sunt sigur ca grupului nostru de 10 – 15 sustinatori se vor alatura in timp si alti amici de-ai nostri, asa cum sunt convins ca numarul suporterilor va creste odata cu echipa. L-am intrebat pe prietenul meu din copilarie, fost junior la Farul si mare pasionat de fotbal de ce nu mai merge la stadion. Mi-a raspuns ca e debusolat, ca nici la meciurile Farului nu se mai duce, iar de noua echipa nu il leaga nimic. Intr-adevar, e greu sa vii din urma si sa stai in umbra echipelor cu traditie – asa a patit si FC National (iar ei aveau in spate vechiul club bucurestean Progresul) sau CFR Cluj, care a fost readusa in prim-planul fotbalului care conteaza de putin timp. I-am enumerat cele relatate mai sus si i-am raspuns ca daca stam bine sa ne gandim, nu poate sa ne lege decat iubirea pentru fotbal si pentru cel mai mare fotbalist roman. Mi-a dat dreptate si mi-a confirmat ca etapa viitoare va fi alaturi de noi. Nu vreau sa fie o Liga a Suporterilor. Sunt sigur ca o vor face altii, care au mai mult timp decat noi si care sunt dedicati suta la suta sportului rege. Pentru ca Hagi merita acest lucru, clubul merita, iar noi, constantenii meritam sa avem o echipa de care sa fim mandri. Academia implineste 4 ani. Pariez ca peste alti 5-6 (atunci fiul lui Hagi, Ianis va avea 20 de ani) pe Arena Nationala vor veni echipe ca si Real Madrid sau Inter Milano sa o infrunte. La seniori. Iar cu cei 150 Ron platiti pe bilete (acum ne referim la grupul nostru) vom ajuta un copil sa practice fotbalul, sa creasca si sa se afirme. Suntem mandri ca orasul nostru l-a dat lumii pe Hagi. Poate ca, intr-o buna zi, vom fi mandri si de altii ca el. Vom fi mandri de Viitorul lui, Viitorul Constanta!

Sa revenim acum la oile noastre, la Asociatia Sport Pentru Sanatate si la ce ne doare pe noi :). Si noi am investit. Timp, suflet, modestele noastre economii. Crezand intr-o idee: un univers in care sportul sa aiba un rol benefic in mentinerea sanatatii fizice si psihice, in dezvoltarea personala si in comunicarea intre oameni, in care sportul pentru sanatate sa ajunga sa faca parte din viata noastra, a tuturor. Ne-am bucurat de succese, de proiectele realizate impreuna cu voi, dar ne-am si intristat, nereusind sa punem in practica altele. Si poate ca e timpul sa va raspundem la obsedanta intrebare pe care o primim pe mail, pe facebook si chiar personal: „Ce mai faceti? De ce n-ati organizat nimic vara trecuta? Cand incepe urmatorul eveniment ASPS?” Raspunsul este unul singur: pentru ca nu am reusit sa atragem fondurile necesare, iar vina este si a noastra (intr-o mare proportie – da, dar ma gandesc si la o alta lege a sponsorizarii care sa incurajeze firmele sa sustina astfel de proiecte, la includerea in actiunile de responsabilitate sociala a companiilor si a acestui sector de activitate, la o mai buna cooperare cu autoritatile locale si la… – ma opresc totusi aici, pentru ca nu vreau sa ne punem rau cu cine nu trebuie :)). Speram ca cu o campanie de Fundraising mult mai eficienta (la care lucram inca de la sfarsitul anului trecut, cu drag si spor) vom reusi. Deja am creionat calendarul evenimentelor din 2013. Cele pentru care am alocat un minim de buget. Pentru ca proiecte avem mai multe si vrem sa va surprindem cu cat mai multe evenimente SPORT PENTRU SANATATE. Nu ne dam batuti, iar daca tot este vorba de VIITOR, pariul nostru este ca in cativa ani vom organiza actiuni sportive de masa la nivel judetean, national si, de ce nu, international.

Ceea ce ne dorim si sunt convins ca vom reusi este sa realizam proiecte de sport pentru sanatate si sa organizam evenimente sportive de masa nu numai vara, cand toata atentia este indreptata spre litoral, ci pe parcursul intregului an calendaristic (competitii de tenis de masa, de tenis de camp, de fotbal) si la toate nivelurile de varsta: in scoli, licee, facultati, organizatii, pentru cei de varsta a treia.

In final, nu vreau decat sa va reamintesc ca VIITORUL ni-l construim singuri, in fiecare zi. Viitorul este al nostru, al celor cu initiativa, al care lupta. Pana la capat!

Spoert, Sanatate, Voie Buna! Pe curand!

Radu Andrei